Back to top


17.01.2020

Študijske izmenjave s konzorciji univerz AEN, MAUI, REARI-RJ

Objavljen je razpis študentskih izmenjav za študijsko leto 2020 -- 2021 s konzorciji univerz AEN (Avstralija), MAUI (ZDA) in REARI-RJ (Brazilija).


Objavljen je razpis študentskih izmenjav za študijsko leto 2020 - 21 s konzorciji univerz AEN (Avstralija), MAUI (ZDA) in REARI-RJ (Brazilija).

Rok za prijavo je 10.2.2020. Razpis je objavljen tudi na spletni strani https://www.uni-lj.si/aktualno/razpisi/.

Prijave zbiramo v Službi za mednarodno sodelovanje UL.

Več informacij lahko študenti najdejo na spletnih straneh:

AEN http://www.aen-online.com/

MAUI http://www.midamericauniversities.org/

REARI-RJ http://www.reari-rj.org/index.php/en/ in v excel priponki


DATOTEKE
razpis_reari-rj_3052_0001_0.pdf
razpis_maui_3054_0001_0.pdf
razpis_aen_3053_0001_0.pdf
prijava_reari-rj_2020-21.docx
prijava_aen_2020_-_2021.doc
prijava_maui_2020-_2021.doc
planilha_membros_reari_2020.xlsx


17.01.2020

Benečija, tako blizu in tako daleč

V sredo, 22. januarja, vas ob 18. uri vabimo v Atrij ZRC na Novem trgu 2, kjer bo potekal pogovor o filmu Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Benečiji, Benečanih ter nadiškemu narečju.


Spoštovane in spoštovani,

 

v sredo, 22. januarja, vas ob 18. uri vabimo v Atrij ZRC na Novem trgu 2, kjer bo potekal pogovor o filmu Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Benečiji, Benečanih ter nadiškemu narečju,

 

pri katerem bodo sodelovali:

 

Gregor Božič, režiser in scenarist filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov,

Živa Gruden, ustanoviteljica in dolgoletna vodja Dvojezičnega šolskega središča v Špetru,

Janoš Ježovnik, jezikoslovec, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU,

Aleksej Kalc, zgodovinar, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU,

Donatella Ruttar, snovateljica muzeja Slovensko multimedialno okno v Špetru.

 

Pogovor bo povezoval Ervin Hladnik Milharčič, novinar Dnevnika ter soscenarist dokumentarca Tihotapci identitete (2016), ki govori o življenju na stičišču romanskega in slovenskega sveta.

 

Benečija je eden od predelov slovenskega etničnega ozemlja, ki ga večina Slovencev slabše pozna. V ospredje so Nadiške doline s svojimi prebivalci stopile lani septembra, ko je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu nagrado za najboljši film prejel Gregor Božič s svojimi Zgodbami iz kostanjevih gozdov, ki – čeravno gre za po literarni predlogi preoblikovano in mestoma sanjsko podobo – osvetljujejo življenje v »zapuščenih in pozabljenih krajih«. Zakaj so ti kraji zapuščeni, bo razkril dr. Aleksej Kalc, ki se v okviru Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU posveča družbeni, kulturni in politični zgodovini območja s poudarkom na migracijskih temah in problematiki prebivalstva. Donatella Ruttar bo spregovorila o tem, kaj je vodilo do ustanovitve muzeja Slovensko multimedialno okno, ki v Špetru deluje že od leta 2013 ter nosi podnaslov »Krajinski in pripovedni muzej«. O posebnostih nadiškega narečja in vlogi Dvojezičnega šolskega središča pri ohranjanju slovenskega jezika v Benečiji pa bosta spregovorila dr. Janoš Ježovnik, raziskovalec slovenskih narečij v Italiji z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, in Živa Gruden, ustanoviteljica in dolgoletna ravnateljica špetrske dvojezične šole.16.01.2020

Razpis za prosto delovno mesto SURS - primerno za geografe


Več na:

https://www.gov.si/zbirke/delovna-mesta/svetovalec-sifra-dm-1481-v-sektorju-za-poslovne-statistike-v-oddelku-za-kratkorocne-poslovne-statistike/16.01.2020

RAZPIS YOUNG ACADEMICS AWARD 2020 – NAGRADA ALPSKE KONVENCIJE ZA IZJEMNO MAGISTRSKO DELO

Young Academics Award Alpske konvencije za izjemnna magistrska dela v pokviru širše tematike “Izpusti v Alpah: podnebne spremembe in kakovost zraka, meritve in ukrepi”.    


Trenutno poteka razpis Young Academics Award 2020, na katerega lahko prijavite magistrsko delo, ki se dotika tematike Izpusti v Alpah: podnebne spremembe in kakovost zraka, meritve in ukrepi”.

Podeljene bodo tri glavne nagrade:

  • 1. nagrada: 1.000 €
  • 2. nagrada: 750 €
  • 3. nagrada: 500 €

Rok za oddajo prijave je 30. junij 2020. Več informacij o razpisu na povezavi.15.01.2020

CIPRA - možnost opravljanja prakse


Spoštovani,

pri CIPRI Slovenija, društvu za varstvo Alp, ponovno omogočajo možnost opravljanja študentske prakse.

Več informacij je v objavi na spletni strani.07.01.2020

Mednarodna poletna šola Okoljska zgodovina in historična ekologija Dinarskega krasa

Prijave do 12. 1. 2020.


V Sloveniji bo od 13./14. do 18./19. julija 2020 potekala mednarodna poletna šola Okoljska zgodovina in historična ekologija Dinarskega krasa. Namenjena je predvsem magistrskim in doktorskim študentkam in študentom. Šola bo interdisciplinarna, da pridobite vpoglede v močne in šibke točke metodologij različnih strok, ki se ukvarjajo s preteklostjo Dinarskega krasa, in v njihove temeljne rezultate. Zato boste pozneje lahko še bolj kakovostno pritegovali njihove izsledke k svojim analizam. Vabljeni, da se na naslov ziga.zwitter@ff.uni.lj.si prijavite do 12. januarja. Podrobnejše informacije so v pripetih datotekah. 


DATOTEKE
eh_summer_school_si_flier-eseh-1.pdf
eh_summer_school_si_programme-eseh-1.pdf