Back to top


19.11.2018

Vabljeni na predavanje klimatogeografov iz Srbije

Predavanje: "Global climate changes influences on urban climate and environment in Serbia".  dr. Savić, dr. Milošević sreda, 21.11.2018, 16:00, predavalnica 233


 V sredo, 21.11. bo ob 16. uri v sklopu bilateralnega projekta Slovenija - Srbija: Vpliv podnebnih sprememb na porečje reke Save, v predavalnici 233 predavanje z naslovom: "Global climate changes influences on urban climate and environment in Serbia". Predavanje bosta izvedla dr. Stevan Savić in dr. Dragan Milošević iz Univerze v Novem Sadu. 

 

Vljudno vabljeni!

 

Matej Ogrin16.11.2018

Vabilo na okroglo mizo: Uvrščanje negradbenih trajnostnih ukrepov v načrt urejanja porečij s poudarkom na protipoplavni varnosti in primeri dobre prakse


Komisija za hidrogeografijo Zveze geografov Slovenije

v četrtek, 22. novembra 2018 ob 17.00 v dvorani Zemljepisnega muzeja (Gosposka ulica 13, Ljubljana) vabi na okroglo mizo z naslovom: Uvrščanje negradbenih trajnostnih ukrepov v načrt urejanja porečij s poudarkom na protipoplavni varnosti in primeri dobre prakse

Cilj okrogle mize je razprava vladnih in nevladnih organizacij o trajnostnem upravljanju z vodo v okviru evropskih direktiv (vodna, poplavna,…) ter primerih trajnostnih ukrepov pri upravljanju s porečji s poudarkom na protipoplavni varnosti.

Predstavniki bodo osvetlili njihov pogled (in po možnosti aktivnosti) na področju trajnostnega upravljanja z vodami:

- dr. Peter Frantar Komisija za hidrogeografijo pri Zvezi geografov Slovenije

- Simon Zajc, državni sekretar Ministrstva za okolje in prostor

- predstavnik Agencije RS za okolje

- predstavnik Direkcije RS za vode

- dr. Lidija Globevnik, Društvo vodarjev Slovenije

- dr. Milan Kobal, nosilec predmetov iz hudourništva na Biotehniški fakulteti UL

- predstavnik Gasilske zveze Slovenije

Moderatorka: mag. Florjana Ulaga, Komisija za hidrogeografijo

Na kratko o okrogli mizi:

Vodna in poplavna direktiva navajata, da je za dolgoročno uspešno upravljanje s porečji potreben trajnostni pristop. Ministrstvo za okolje in prostor v svojih akcijah podpira tako gradbene kot negradbene ukrepe varovanja pred poplavami. Izvedbeno negradbene ukrepe izvajamo geografi  skupaj z Agenijo za okolje z akcijo postavljanja oznak visokih voda z namenom ozaveščanja in izobraževanja vseh zainteresiranih na terenu. Prav tako trajnostne ukrepe preučujejo in uporabljajo vodarji ter jih preučujejo hudourničarji. Trajnostni ukrepi vplivajo tudi na način odziva gasilcev ob poplavah.

Predstavniki državnih institucij bodo predstavili pogled državnih organov na protipoplavno varnost, predstavniki nevladnih organizacij pa njihove dejavnosti in pogled, skupaj pa bi pogledali tudi možnosti sodelovanja NVO pri upravljanju s porečji (NUV-i).

Na okrogli mizi bomo skušali:

-        opredeliti pomen trajnostnega upravljanja,

-        predlagati in prediskutirati novejše ideje, ter

-        opredeliti sodelovanje NVO v dolgoročnih ukrepih NUV.

Vabljeni vsi, ki vas zanimajo izjemni hidrološki dogodki, upravljanje s porečji in hidrogeografija. Še posebej vabljeni študentje, učitelji in profesorji geografije.

Vstop je prost, prosimo pa, če lahko udeležbo potrdite na email: hidrogeografija@gmail.com14.11.2018

Razpis Erasmus+ za študijske izmenjave in praktično usposabljanje 2019-2020

Na spletni strani mednarodne pisarne FF sta objavljena Erasmus+ razpis za študijske izmenjave in Erasmus+ razpis za prakso za leto 2019/2020.
   


Na spletni strani mednarodne pisarne FF sta objavljena Erasmus+ razpis za študijske izmenjave in Erasmus+ razpis za prakso za leto 2019/2020.

http://www.ff.uni-lj.si/dejavnosti/mednarodna_dejavnost/mobilnost/razpisi

Rok za prijavo: torek 18. 12. 2018.

Informativni dan: petek 23. 11. 2018 ob14 uri v predavalnici št. 15.

Dodatne informacije: dr. Boštjan Rogelj  


DATOTEKE
razpis_smp_0557_0001.pdf
razpis_sms_0556_0001.pdf
plakat_erasmus_2018_0.pdf


12.11.2018

Avdicije Radia Študent


Radio Študent išče nove sodelavke in sodelavce!

 

Če vas delo na radiu zanima, je zdaj pravi čas, da se prijavite na avdicijo! Avdicije za vse redakcije potekajo do vključno 18. novembra. Vse informacije o prijavi najdete na spodnji spletni strani:

 

https://radiostudent.si/avdicije-radia-študent08.11.2018

Vabilo k oddaji člankov prihajajoče številke GEOmix na temo GORA

Društvo mladih geografov Slovenije vabi k oddaji člankov, prispevkov in fotografij za prihajajočo številko njihovega glasnika na temo gora. Rok oddaje: 23. 11. 2018. Prispevke pošljete na: geomix.dmgs@gmail.com Več na: http://geomix-dmgs.weebly.com/   


 

 

SLIKOVNO GRADIVO