Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo

8. mednarodni kritiški simpozij – Umetnost kritike 2021: Kdo je kritik?

9. – 10. december 2021, Društvo slovenskih pisateljev in Trubarjeva hiša literature, virtualno spremljanje dogajanja: https://www.umetnostkritike.com/

Mednarodni kritiški simpozij Umetnost kritike, v organizaciji Društva slovenskih literarnih kritikov ter v sodelovanju s Trubarjevo hišo literature in Društvom slovenskih pisateljev, je že tradicionalno srečanje mednarodnih in slovenskih kritičark ter kritikov, ki bo v letošnjem letu med 9. in 10. decembrom osrednjo pozornost namenil vprašanju Kdo je kritik?

Čeprav se vprašanje zdi preprosto, nanj ni samoumevnega odgovora. Vprašanje po tem, kdo  je kritik, zajema namreč tudi vprašanja, kdo je lahko kritik, kdo sme biti kritik in koga kot  kritika vidi družba. Namiguje na obstoj razlike med poklicnim in priložnostnim kritikom, med  analitičnim kritikom in komentatorjem. Odpira tudi vrsto podvprašanj o kritikovem  položaju, družbenem in materialnem, o metodah, sistematizaciji ter količini njegovega dela - predvsem pa o kritikovi identiteti v času odsotnosti mišljenja.

Že nekaj časa se tudi zdi, da je kritik v našem kulturnem prostoru zgolj prehodni poklic,  namenjen večinoma študentom ali posameznikom, ki čakajo na drugo in bolje plačano delo.  Kako se v tem kontekstu sploh oblikujejo kritikova merila za vrednotenje sodobnih  umetniških del? Je kritikovo delo podvrženo subjektivizmu ali pa je vključeno v širšo družbeno refleksijo oz. vsaj samorefleksijo lastne stroke? Ali kritik nastopa zgolj kot on sam ali kot predstavnik neke izoblikovane skupnosti? Kdaj je kritik, pravi kritik? To so le nekatera izmed vprašanj, ki so si jih zastavili letošnji gostje simpozija Andreas Unterweger (Avstrija), Anja Banko (Slovenija), Marko Pogačar (Hrvaška), Robert Kuret (Slovenija), Tom Bresemann (Nemčija), Muanis Sinanović (Slovenija) in Petra Koršič (Slovenija) ter organizatorja simpozija Aljaž Koprivnikar in Maša Pfeifer.

Letošnji simpozij se bo pričel v četrtek, 9. decembra, ob 16. uri, v prostorih Društva slovenskih pisateljev z razpravo O trendih sodobne slovenske literature in spremljajoče kritike, na kateri bodo slovenski udeleženci simpozija spregovorili o trendih sodobne slovenske literature, položaju kritike in kritika v današnjem času. Okrogli mizi bo sledilo neformalno srečanje s člani in članicami Društva slovenskih literarnih kritikov. V petek, 10. decembra, ob 15. uri, bodo gostje simpozija pričeli s predstavitvijo svojih prispevkov. Nastopili bodo virtualno in v živo v Trubarjevi hiši literature, kjer se bo odvila tudi zaključna debata. V pogovoru ob 18. uri na temo O stanju kritiškega poklica v in izven nacionalnih okvirjev bodo udeleženci simpozija spregovorili o presečiščih kritiškega diskurza, današnjem stanju kritiškega poklica doma in v tujini ter prihodnjih izzivih umetnostne in literarne kritike.

Simpozij bo v ospredje letos postavil tudi dve podtemi – Žanr kritike – kritika  žanra in Kritika slovenske književnosti v tujejezičnih okoljih –, v sklopu katerih bodo mednarodni in domači udeleženci simpozija v prispevkih in diskusijah poskušali poiskati odgovore na pereča vprašanja kulturnega novinarstva, raziskovali možnost revijalnih in kritiških objav refleksije slovenske književnosti v tujih jezikih ter vlogo kritike prevode literature v posamezni državi. V luči priprav na častno gostovanje Slovenije na knjižnem sejmu v Frankfurtu 2023 bodo udeleženci simpozija podali tudi svoje refleksije o slovenski književnosti in vlogi kritike prevoda literature v nemškem literarnem prostoru.

Na ta način se bo tudi osma izvedba simpozija posvetila aktualnim problematikam s področja literature in umetnosti, ki se kažejo po eni strani kot pomanjkanje kritiškega diskurza v družbi, vse slabšem položaju kritika v današnjem času, po drugi pa kot poskus premagovanja današnjih izzivov na področju kulture.

Letošnjo izvedbo simpozija so omogočili: Društvo slovenskih literarnih kritikov, Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Trubarjeva hiša literature, Mestna knjižnica Ljubljana in Društvo slovenskih pisateljev.

Notices

The Central Humanities Library

OHK FF departmental libraries during Easter holidays

Department of English

Change of Office Hours Lilijana Burcar

Department of Geography

Change of Office Hours Mojca Ilc Klun

Department of Archaeology

Change of Office Hours Katarina Katja Predovnik

Department of Romance Languages and Literatures

Change of Office Hours Jasmina Markič