Kdo se boji slovenščine? Predstavitev nedavne televizijske oddaje o žargonu in pogovor o različnih rabah jezika med glasbo in vsakdanjim življenjem

Jezik, ki ga govorimo v različnih situacijah, je živ in se ves čas spreminja, tako (med)generacijsko kot v različnih družbenih situacijah in okoliščinah. Jezik ni samo sredstvo komunikacije, ampak ključno družbeno vezivo celotnega življenja. O tem govori dokumentarno-izobraževalna serija z naslovom Kdo se boji slovenščine? Oddaje snuje scenaristka in režiserka Maja Pavlin, pripravlja pa jo izobraževani program RTV Slovenija. Na spletni strani serije piše, da so oddaje namenjene predvsem mlajšim gledalcem in spodbujajo njihovo “razmišljanje o maternem jeziku, njegovi uporabi v vsakdanjem življenju ter pomenu ohranjanja naše identitete”.

Na pogovoru o seriji bo sodelovala Maja Pavlin s svojo ekipo, po ogledu oddaje o žargonu bodo govorili o pripravi oddaj in odzivih nanje. Če bo čas, bo sledil še ogled dveh oddaj, v katerih je kot strokovni pričevalec nastopil Rajko Muršič: Štajerski argo in Narečja v popularni glasbi.

Pogovor in predstavitev bosta potekala v okviru Leta jezikov na Filozofski fakulteti, in sicer v četrtek, 16. marca 2023, ob 14.30 v predavalnici P3 v prostorih Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani na Zavetiški 5.

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon