Dnevi enakosti spolov FF 2023: Neenakost spolov in duševno zdravje

Vabljeni na okroglo mizo v okviru Dnevov enakosti spolov z naslovom Neenakost spolov in duševno zdravje. Potekala bo v sredo, 22. 3. 2023, ob 16.00 v predavalnici 15 v pritličju Filozofske fakultete.

Na dogodku se nam bodo pridružile štiri sogovornice – dr. Jasna Podreka, dr. Metka Mencin Čeplak, dr. Mirjana Ule in Klara Otorepec, pogovor pa bodo povezovale in v njem sodelovale tudi študentke psihologije. Dotaknile se bodo različnih vidikov spolne neenakosti in njenih vplivov na duševno zdravje. Začele bodo s pogledom v preteklost in razpravljale o tem, kako je bilo žensko telo patologizirano v zgodovini psihologije. V nadaljevanju bodo govorile o tem, kakšne so ovire in položaj žensk v akademskem prostoru ter izobraževalnem procesu in na kakšne načine se v njem ohranja ter reproducira spolna neenakost. Odprle bodo vprašanje o tem, kako na duševno zdravje žensk vpliva spolno nasilje in kako se na to grožnjo prilagajajo. Govora bo tudi o tem, na kakšen način družbena pričakovanja do žensk vplivajo na njihovo duševno zdravje in samopodobo ter kako si lahko v primeru duševnih stisk vsaj deloma pomagamo tudi s skrbjo zase.

Pogovor bodo sklenile z vprašanjem, kako se lahko psihologi_nje odzovejo na vse omenjene problematike in namesto vzdrževanja prispevajo k zmanjševanju neenakosti.

Vabljene_i!

Dr. Jasna Podreka je sociologinja, ki se raziskovalno ukvarja s problematiko intimnopartnerskega nasilja nad ženskami. Je tudi prostovoljka društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja.

Dr. Metka Mencin Čeplak je socialna in kritična psihologinja,  ki se med drugim ukvarja s psihologijo stigmatizacije, predsodkov in stereotipov, procesi konstrukcije identitet v razmerjih dominacije in podrejanja ter feminističnimi študijami. 

Dr. Mirjana Ule je socialna in kritična psihologinja, ki se med drugim ukvarja z neenakostmi v javni in zasebni sferi ter posebej spolnimi neenakostmi v akademskem prostoru.

Klara Otorepec je socialna pedagoginja, novinarka, publicistka, radijska tehnica in ustvarjalka feministične oddaje Sektor Ž na Radiu Študent, ki je za svojo diplomsko nalogo z naslovom Feministična krivda ali ambivalentnost feminizma do lepotnih praks prejela fakultetno Prešernovo nagrado.

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon