Predstavitev knjige prof. Richarda Clogga Kratka zgodovina Grčije

Prisrčno vabljeni na predstavitev knjige prof. Richarda Clogga Kratka zgodovina Grčije, ki je nedavno izšla pri Založbi Univerze v Ljubljani. O knjigi se bosta 30. marca 2023 ob 14.30 v predavalnici 343 pogovarjala prevajalka prof. Jerneja Kavčič in vsestranski prof. Tone Smolej.

Kratka zgodovina Grčije zapolnjuje pomembno vrzel v slovenskem prostoru, saj gre za zgodovino Grčije od konca bizantinske dobe dalje, poznavanje mlajših obdobij grške zgodovine pa je za slovenski prostor pomembno tudi z vidika razumevanja nam bližnjega balkanskega prostora. Knjiga izhaja ob stoti obletnici t. i. maloazijske katastrofe, ki je ključno zaznamovala zgodovino in kulturo moderne Grčije. Monografija se dotakne tudi razumevanja makedonskega vprašanja oz. konflikta, do katerega je po razpadu Jugoslavije prišlo med Grčijo in današnjo republiko Severno Makedonijo.

Predstavitvi bo ob 15.30 sledilo predavanje dr. Ioanne Sitaridou (Univerza v Cambridgeu) z naslovom Projekt Romeyka: Dokumentiranje grških narečij Črnega morja. Romeyka je ogrožena različica grškega jezika, ki se še vedno govori na severovzhodu Turčije in ohranja nedoločnik, ki kot tak ne obstaja v sodobni grščini. Zahvaljujoč nedoločniku so znanstveniki ustvarili kronologijo razvoja proto-pontskega jezika, kamor spada Romeyka, in identificirali njegovo razcepitev od drugih grških različic.

Vabilo

 

Events

10. 09. 2020
Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

28. 09. 2020
International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

10. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation for international students

28. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

04. 11. 2020
Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon