De-afrikanizacija in re-evropeizacija Libije: politična ekonomija NATO, imperializem in uničenje Globalnega juga

Študentsko društvo Iskra vas vabi na predavanje z naslovom De-afrikanizacija in re-evropeizacija Libije: politična ekonomija NATO, imperializem in uničenje Globalnega juga, ki bo potekalo v sredo, 7. februarja 2024, ob 18. uri v predavalnici 2 Filozofske fakultete (pritličje). Predavanje bo potekalo v angleščini.

Leto 2011 je bilo za Libijo prelomno leto, katerega posledice so bile strmoglavljenje starega režima. Predavanje Essama Elkorghlija se bo osredotočalo na analize lokalnih političnih odločitev in njihove povezanosti s širšimi geopolitičnimi ambicijami ter dinamikami – onkraj trditev o kršitvah človekovih pravic, neoliberalizmu in brezposelnosti mladih – kot dejavnikih, ki so privedli do intervencije NATO v Libiji leta 2011. Sledila bo analiza sodobnega imperializma v trenutni globalni konjunkturi (oslabela hegemonija ZDA, vzpon multipolarnosti in blokov moči) ter kaj to pomeni za progresivna gibanja na Globalnem jugu (in morebitne transnacionalne zaveznike).

Essam Elkorghli prihaja iz Libije in je doktorski študent na Univerzi v Illinoisu Urbana-Champaign. Končal je dodiplomski študij ekonomije, norveščine in izobraževanja na področju družboslovja ter magistriral iz skandinavskih študij, kjer se je raziskovalno posvetil norveškemu izobraževalnemu sistemu. Kratkotrajno je bil zaposlen v ZDA kot učitelj ekonomije in psihologije na srednji šoli. V okviru doktorskega študija raziskuje kulturni, politični, ekonomski in ideološki vpliv imperializma na izobraževanje v Libiji po letu 2011. Essam je aktiven v univerzitetnem sindikatu doktorskih delavcev GEO na istoimenski univerzi, član Global Pan-African Movement in je del uredništva revije Middle East Critique Journal.

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon