Predstavitev knjige Ženske, nacionalizem in družbene mreže v Habsburški monarhiji, 1848–1918

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete in Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU vas v petek, 8. marca 2024, ob 12. uri vljudno vabita v Atrij ZRC (Novi trg 2, Ljubljana) na predstavitev knjige Women, Nationalism, and Social Networks in the Habsburg Monarchy, 1848–1918 (Ženske, nacionalizem in družbene mreže v Habsburški monarhiji, 1848–1918), ki jo je uredila dr. Marta Verginella (UL FF).

Knjiga, ki je nedavno izšla pri ugledni založbi Purdue University Press, osvetljuje delovanje žensk na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Obravnava zlasti izobraženke in umetnice, ki so prestopale družbene in nacionalne meje, gojile medetnična prijateljstva in bile aktivne v socialnih mrežah, ki so promovirale žensko emancipacijo. Gre za zbirko esejev, ki s transnacionalnim in biografskim pristopom raziskuje presečišča spola in naroda v izbranih multikulturnih okoljih Habsburške monarhije.

O knjigi bodo poleg urednice spregovorile avtorici dr. Urška Strle (ZRC SAZU/ZRS Koper) in dr. Katja Mihurko (UNG) ter dr. Jovana Mihajlović Trbovc (ZRC SAZU).

Pogovor bo vodila dr. Manca G. Renko (ZRC SAZU).

Vabljeni_e!

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon