Oddelek za zgodovino

Vabilo na gostujoče predavanje: Ekonomska istorija Kosova: s osobitom osvrtom na osmanski period

Spoštovani,

v sredo, 15. marca 2023, bo v prostorih Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete UL, na Aškerčevi 2, ob 17:10, v predavalnici 06 (klet), predaval dr. Jusuf Osmani, na temo Ekonomska istorija Kosova: s osobitom osvrtom na osmanski period.

Uvodu o upravni ureditvi Kosova v osmanskem obdobju sledi predstavitev temeljnih ohranjenih tipov upravnih virov, ki vsebujejo podatke o kosovski gospodarski zgodovini. Jedro predavanja obravnava gospodarsko zgodovino osmanskega Kosova, sledi še kratek vpogled v sodobno kosovsko gospodarsko zgodovino.

Dr. Jusuf Osmani je arhivist in zgodovinar, z dolgoletnimi izkušnjami dela v kosovskih arhivih, in profesor arhivistike na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Prištini. Po magisteriju iz geografije na Univerzi v Zagrebu je doktoriral iz arhivistike na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, pod mentorstvom prof. dr. Jožeta Žontarja. Pred tem se je na področju arhivistike izobraževal v Avstriji, na Češkoslovaškem, v Rusiji in Srbiji. Bil je direktor mestnega arhiva v Prištini, direktor osrednjega kosovskega arhiva in član predsedstva Zveze arhivskih delavcev Jugoslavije. Je avtor številnih znanstvenih objav s področij arhivistike in zgodovinopisja, med drugim objav o zgodovini kosovskih naselij in o arhivih, ki vsebujejo podatke o kosovski zgodovini v osmanskem obdobju in v sodobnosti.

Predvideno trajanje: 90 minut.

Vabljeni!

Notices

Change of Office Hours Jelena Filipović

Faculty of Arts

Participate in the student essay contest

Faculty of Arts

Participate in the student essay contest

Department of Translation Studies

Change of Office Hours Nike Kocijančič Pokorn

Department of Philosophy

Change of Office Hours Ela Taniguchi