DOGODEK ODPADE: Dejavniki pogovornega jezika

Sporočamo, da dogodek v skladu z novim Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 (UR.L. RS, Št. 174/2021) odpade. Hvala za razumevanje.

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1203. sestanek, ki bo v ponedeljek, 15. 11. 2021, ob 18.00 uri (pred. 325). Na temo Dejavniki pogovornega jezika bo predavala dr. Duša Race, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Kratek napovednik:

Jezikoslovne opredelitve pogovorne zvrsti kažejo na kompleksen preplet dejavnikov, ki vplivajo na njegove raznolike realizacije. Z jezikovnosistemskega vidika se pogovorni jezik najpogosteje povezuje z govorom, odstopi od knjižne norme in vsakodnevnim sporazumevanjem, medtem ko proučevanje jezikovne rabe družbenih skupin v sociolingvistiki in govorjenih, neformalnih besedil v diskurzivni analizi v središče postavlja govorca (oz. njegove jezikovne identitete), govorni položaj (oz. družbene vloge, ki jih govorec zavzema) ter druge sporazumevalne okoliščine.

 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan