Slovensko sociološko srečanje: Socio-ekološka transformacija

Slovensko sociološko društvo v sodelovanju z Oddelkom za sociologijo na Fakulteti za družbene vede (FDV) vabi na letno sociološko srečanje, ki bo potekalo 4. in 5. novembra 2022 v prostorih FDV (Kardeljeva pl. 5, Ljubljana).

Prvi dan srečanja se bo zvrstilo več okroglih miz na teme povezane z okoljsko problematiko (Vode v presečišču naravoslovnih in socioloških preučevanj; Hrana v času podnebnih izzivov; Epigenetika in odprta vprašanja o spravi med sociologijo in biologijo; Družbena sprejemljivost prostorskih učinkov v rabi obnovljivih virov energije; Ekofeminizem; Zeleni kapitalizem, opij ljudstva: razredno okoljska tranzicija ali globalni propad, kva ti tuki ni jasno?)

Okrogle mize bo dopolnilo plenarno predavanje prof. Ulricha Branda iz Univerze na Dunaju z naslovom  Kako kapitalizem afirmira svojo hegemonijo: imperialni način življenja in možne alternative. Na dogodku bo mogoče kupiti slovenski prevod dela avtorjev Ulricha Branda in Markusa Wissena z naslovom Imperialni način življenja: Vsakdanje življenje in ekološka kriza kapitalizma, ki bo v kratkem izšel pri založbi Časopisa za kritiko znanosti. Predavanje bo izvedeno 4. novembra ob 13:30 v Veliki dvorani FDV.

Drugi dan srečanja bo namenjen predstavitvam raziskovalnih dosežkov v okviru društvenih sekcij, ki jiih bodo ponovno spremljale okrogle mize (Predstavitev in zasnova okoljske zbirke podatkov;  Quo vadis moderna korporacija?; Sistemska urejenost preprečevanja in sankcioniranja spolnega nadlegovanja in drugih oblik spolnega nasilja v akademskem polju v Sloveniji; Seksualno delo v Sloveniji skozi prizmo poklicnih tveganj in zmanjševanja škode).

Več informacij o programu srečanja najdete na spletni strani društva.

Vljudno vabljeni, da se srečanja udeležite! Udeležba je za študente in študentke brezplačna.

 

Plakat

Dogodki

19. 10. 2020
Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

03. 09. 2020
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

26. 08. 2020
Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

26. 08. 2020
Oddelek za arheologijo

Metalurški dan

26. 08. 2020
Oddelek za filozofijo

Konferenca, posvečena Mahatmi Gandhiju