Začel se je projekt UL FF in UL ALUO Novembra smo.

Utrinek z ogleda razstave v galeriji Peti štuk na Filozofski fakulteti (foto: Tine Lisjak)

Utrinek z ogleda razstave v galeriji Peti štuk na Filozofski fakulteti (foto: Tine Lisjak)

Z včerajšnjo otvoritveno slovesnostjo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (UL FF) se je začel skupni projekt UL FF in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) z naslovom Novembra smo., ki bo potekal še vse do konca novembra.

Na otvoritveni slovesnosti so zbrane nagovorili: dekanja UL FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, dekan UL ALUO prof. Alen Ožbolt, prodekan UL FF in umetniški vodja projekta izr. prof. dr. Sašo Jerše in prorektor UL prof. mag. Matjaž Drevenšek. Dogodek je z glasbeno spremljavo popestril nastop Študentskega pevskega zbora UL FF pod vodstvom prof. dr. Matjaža Barba.

“Razstava je čudovit primer povezovanja znanosti in umetnosti – torej interdisciplinarnosti, ta pa hkrati predstavlja odličnost, ki se razvija v dopolnjevanju strok in prostorov, predvsem pa v osmišljanju pedagoškega procesa prenašanja znanja in veščin, kar je srž delovanja univerze. Vse so ob budnem spremstvu mentorjev in mentoric naredili študentje za študente in profesorje, za širšo javnost. Vizualni del, ki ostaja na FF ves mesec, dopolnjujejo občasni vzporedni vpadi FF na ALUO v obliki predavanj in okroglih miz.,” je ob otvoritvi projekta povedala dekanja UL FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar.

Dekan UL ALUO prof. Alen Ožbolt je v nagovoru poudaril, da je skupno delo, sodelovanje, dialog, pogovarjanje, prepletanje in druženje vsebin med FF in ALUO izjemno dragoceno in pomembno. »Videti, gledati, brati, poslušati, umetnost gledanja, umetnost branja, tudi umetnost poslušanja, umetnost razumevanja … to je – vem, da se sliši dramatično – a to je civilizacijskega pomena. Humanistične in teoretične vede (vse od filozofije, sociologije, kulturologije, umetnostne zgodovine, likovne teorije, filozofije umetnosti, do različnih arheologij – so vse pomemben člen, integralen člen vsebine izobraževanja na Akademiji. Akademija smo skupnost, želimo si, vzpodbujamo medsebojno, notranje, medpredmetno, medprogramsko sodelovanje in sodelovanje med šolami, fakultetami in s širšim okoljem, z družbo, saj le to lahko odgovarja na izzive sedanjosti in negotove prihodnosti.«

Uradni otvoritvi je sledil vodeni ogled po razstavi ALUO z avtoricami in avtorji, študentkami in študenti vseh smeri študija na UL ALUO.

Novembra smo. je skupni projekt UL FF in UL ALUO. Pri njem sodelujejo tako znanstvenice in znanstveniki kot umetnice in umetniki, študentke in študenti, z namenom tesnega povezovanja umetniškega in znanstvenega raziskovanja aktualnih tem sodobne živete stvarnosti. 

Živimo v viharnem času velikih sprememb. Vse te spremembe pa se odvijajo znotraj koordinat sveta, ki jih sestavljajo narava, človek, oblast in, kar je nova koordinata našega novega sveta, umetna inteligenca. Gre za novo zgodovinsko stvarnost, ki pred človeštvo in vsakega izmed nas postavlja nove velike izzive in dileme. Nanje smo, kot nam razlagajo glasne teze našega časa, kar najmanj pripravljeni. Da živimo v družabnih mehurčkih odtujenosti drug od drugega ter od dogajanja v svetu. Tudi znanosti, tudi humanistične in družboslovne, da so menda vse bolj in bolj zaprte vase in tudi sodobnim umetnostim so njihovi interpreti že očitali zadržanost in plašnost, anemičnost v njihovem odnosu do dogajanja v svetu.  

Znanstveniki, znanstvenice, raziskovalke, raziskovalci na področju humanistike in družboslovja ter likovne umetnice in umetniki ter oblikovalke in oblikovalci skupaj s svojimi študentkami in študenti, združeni v projektu Novembra smo., skeptično gledamo na takšne anamneze naših znanosti in umetnosti. Naša stava je drugačna, povsem nasprotna. Verjamemo v moč naših znanosti in umetnosti, tj. v moč naših znanstvenih oziroma umetniških raziskovanj in spoznanj, ki iz njih izhajajo. Verjamemo v moč naših spoznanj pri soočanju z izzivi in dilemami našega časa in sveta in verjamemo v naš konstruktivni delež pri njihovem reševanju. 

V projektu Novembra smo. naša raziskovanja in spoznanja soočamo ter vzpostavljamo med njimi tvoren, živ, živahen dialog. Takšen dialog na Univerzi v Ljubljani doslej v okviru, kot smo ga zasnovali, še ni bil vzpostavljen in se ga zato prav posebej veselimo. Nadejamo se dragocenega doprinosa k našim znanstvenim in umetniškim raziskovanjem ter k našemu študiju – in sicer k našemu državljanskemu, bolj človeškemu, bolj humanemu angažmaju. 

 

Program letošnjega Novembra smo. najdete na tej povezavi. Vsi dogodki so brezplačni.

Lepo vabljeni!

 

 

Zadnje novice

Gostovanje dr. Gregorja Modra in dr. Bare Kolenc na ameriških univerzah

Dr. Bara Kolenc in dr. Gregor Moder (foto: Ana Kovač in Voranc Vogel)

Brumnovo priznanje za gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

Gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

Nagrada Slovenskega raziskovalnega inštituta za asist. dr. Tino Ivnik

Asist. dr. Tina Ivnik (druga z leve) z drugimi nagrajenkami in nagrajenci (foto: SLORI)