Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko

Slovensko-avstrijski kraji spomina: kombinirani intenzivni program

V tednu od 14. do 21. maja 2022 se bo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani odvil vrhunec mednarodnega seminarja „Slovensko-avstrijski kraji spomina“, ki je pod okriljem programa Erasmus+ in pod vodstvom izr. prof. dr. Johanna Georga Lughoferja z Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani potekal v letnem semestru 2022. Pri projektu, katerega nosilec je Filozofska fakulteta UL, sodeluje skupno osem univerz iz petih držav, poleg Ljubljane še Amiens (Francija), FU Berlin (Nemčija) Innsbruck (Avstrija), Celovec (Avstrija), Salzburg (Avstrija), Dunaj (Avstrija) in Zagreb (Hrvaška). 40 študentk in študentov z vseh sodelujočih univerz bo po desetih tednih intenzivnega dela, ki je potekalo večinoma online v projektnih skupinah pod mentorstvom sodelujočih profesorjev, prišlo v Slovenijo, kjer bodo na seminarskih delavnicah predstavljali svoje izsledke ter na ekskurzijah v živo spoznavali Slovenijo, Avstrijo in Italijo.  

Seminar predstavlja začetek večjega raziskovalnega projekta na temo, ki pomembno povezuje obe sosednji državi: le malo je dežel, ki bi imele toliko skupnih krajev spomina kot Slovenija in Avstrija; že če si ogledamo zgolj aktualne nacionalne evrske kovance, pisemske znamke ali nekdanje bankovce obeh dežel, bomo ugotovili, da se marsikateri kraj spomina simbolno pojavlja na obeh straneh, pa naj bodo to knežji kamen, Alpe, lipicanci ali pa kranjska klobasa. Ne glede na to, da so prav ta obojestranska prisvajanja določenih simbolov v preteklosti sprožila kakšno burno diskusijo, pa tudi na videz nepremostljiv prepir, ostaja dejstvo, da si Slovenke in Slovenci, Avstrijke in Avstrijci delijo marsikatero od teh „kristalizacijskih točk kolektivnega spomina in identitete, ki se prenašajo iz generacije v generacijo“ (François/Schulze).

Projektno delo se tako ne osredotoča na zgodovinska jedra, temveč na oblike spomina v današnjem času. V ospredju tako niso nacionalni in pogosto instrumentalizirani konflikti, temveč zlasti povezovanje in sodelovanje, večplastnost in prepletanje avstrijskega in slovenskega kulturnega spomina ter koncepti trankskulturnosti in hibridnosti kultur. Teme, ki so se poleg že omenjenih izoblikovale v skupnih diskusijah in se jim bodo študentje in profesorji podrobneje posvetili, so Trst, Marija Terezija, partizani in 2. svetovna vojna, smučanje in znamke smuči, koroški plebiscit 1920, soška fronta, Ansambel bratov Avsenik, Napoleon in glasbena skupina Laibach.

 

Lipicanci, foto: Janez Zalaznik

 

Lipicanci v Kobilarni Lipica, zibelki lipicancev. Foto: Janez Zalaznik 

Obvestila

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Informacije glede vpisov, zaključevanja in nadaljevanja študija ter menjav izbirnih predmetov

Oddelek za prevajalstvo

Sprememba GU Primož Jurko

Oddelek za prevajalstvo

Urnik – Zimski semester 2022/23 + Skupine 2022-2023

Oddelek za arheologijo

Sprememba predavalnice - AR2 AKO ip in AR1 Arheometrija

Oddelek za pedagogiko in andragogiko

uradne ure tajništva

Oddelek za filozofijo

Sprememba GU Valentina Hribar Sorčan

Osrednja humanistična knjižnica

Sprememba urnika Knjižnice Oddelka za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo, 10. 10.–14. 10. 2022

Osrednja humanistična knjižnica

Knjižnica Oddelka za klasično filologijo, petek, 7. 10. 2022

Oddelek za sociologijo

Tajništvo - uradne ure 7. 10. 2022

Oddelek za klasično filologijo

Knjižnica in tajništvo v petek