Oddelek za prevajalstvo

Vilenica

Od 4. do 9. septembra bo potekal 38. Mednarodni literarni festival Vilenica pod geslom ›Raznoliki obraz Evrope‹  z dogodki v Hrastniku, Kopru, Ljubljani, Sežani, Štanjelu, Lokvi in Trstu. Letošnji koncept bo tematizirala okrogla miza Srednjeevropske pobude, ki bo potekala v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Osrednje ime festivala in prejemnik nagrade vilenica 2023 je madžarski pisatelj iz Vojvodine Ottó Tolnai, slovenska avtorica v središču pa pesnica Barbara Korun.

 Poleg dveh

osrednjih avtorjev letošnja Vilenica vabi v goste še druge, generacijsko raznolike in avtorsko izrazite mednarodne in domače literarne ustvarjalce in ustvarjalke: to so Jake Buttigieg (Malta), Marij Čuk (Italija/Slovenija), Gašper Kralj (Slovenija), Ariane Koch (Švica), Wojciech Kuczok (Poljska), Silke Scheuermann (Nemčija), Shpëtim Selmani (Kosovo), Thomas Stangl (Avstrija), Jan Škrob (Češka) in Tonia Tzirita Zaharatu (Grčija).

V sklopu festivala bo potekal tudi 21. komparativistični kolokvij, ki bo obravnaval povezavo med literaturo in duševnostjo.

38. Vilenica v središče postavlja sodobno književnost Avstrije in Nemčije, prinaša antologijo nemško pišočih avtoric in avtorjev ter organizira program za literarne posrednike.

Je festival, ki pripomore k umeščanju slovenske literature na zemljevid evropskih in svetovnih literatur, vizionarski festival – kar dva nagrajenca Vilenice, avstrijski pisatelj Peter Handke ter Poljakinja Olga Tokarczuk, sta prejela Nobelovo nagrado za književnost, nagrajenec Vilenice leta 2014, madžarski pisatelj László Krasznahorkai pa je leto zatem prejel nagrado International Booker Prize.

Vabljeni k udeležbi in sledenju:

https://www.facebook.com/vilenica.si

 

Mojca Golob

Obvestila

Oddelek za prevajalstvo

Uradne ure strokovne službe Odd. za prevajalstvo (22. 7. – 26. 7. 2024)

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo

Strokovna služba oddelka – uradne ure (22.–26. 7. 2024)

Uradne ure - strokovna služba Oddelka za sociologijo 15. 7. - 19. 7. 2024)

Oddelek za slavistiko

Obvestilo - strokovna služba oddelka

Oddelek za zgodovino

Obvestilo - strokovna služba oddelka