Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani tudi za projekt študentk Filozofske in Biotehniške fakultete UL

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je včeraj prek spleta podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2021. Tradicionalni natečaj poteka v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem ter vzpodbuja vstop tehnoloških in netehnoloških inovacij ter inovativnih podjetniških idej na trg. Že drugo leto zapored je bilo tekmovanje razdeljeno v dve kategoriji: 1. kategorijo študentk in študentov, alumen in alumnov in 2. kategorijo raziskovalk in raziskovalcev, redno zaposlenih na Univerzi v Ljubljani.

Med letošnjimi prejemniki in prejemnicami nagrad je v kategoriji študentke in študenti ter alumne in alumni 3. nagrado prejel projekt Iniciativa za tuje študente. Članice podjetniške skupine so: Marija Jeremič (študentka drugostopenjskega študijskega programa Primerjalna književnost in literarna teorija na Filozofski fakulteti UL) in Miljana Ivanović (študentka prvostopenjskega študijskega programa Anglistika na Filozofski fakulteti UL) ter Gea Anić (z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani). Iskrene čestitke!

O projektu:

Iniciativa za tuje študente želi v Sloveniji vzpostaviti prvo učinkovito skupnost tujih študentov. Ima več pomembnih funkcij. V nenehnem stiku je z mediji in se po najboljših močeh trudi obveščati javnost glede situacije tujih študentov v času spremembe Zakona o tujcih. Še pomembnejša funkcija Iniciative za tuje študente je biti “servis” za tuje študente. Usmerja jih glede dokumentacije, ki je nujno potrebna za njihovo življenje v Sloveniji. Pošilja jih na prave naslove, jih obvešča o spremembah zakonodaje in išče študentske sobe tistim študentom, ki se ne znajdejo v slovensko-govorečem okolju. Usmerja, ko pride do spora s profesorji in če je potrebno priskrbi pravno pomoč. Bori se proti diskriminaciji ter usmerja pozornost javnosti na institucionalno diskriminacijo, ki jo obenem ostro obsoja.

Iniciativa za tuje študente že ima Instagram profil @iniciativa_tuji_studenti_slo ter Facebook profil Iniciativa za tuje študente. Vzpostavila je tudi mailing listo za svoj spletni novičnik. Po omenjenih komunikacijskih kanalih objavljajo intervjuje s tujimi študenti, izjave ter pomembne informacije o zakonih in težavah tujih študentov.

Več

 

 

Zadnje novice

Predstavitev projekta Evropska noč raziskovalcev 2024/2025 – Humanistika, to si ti!

Vsi govorci na novinarski konferenci (foto: Katja Kodba, STA)

Prof. dr. Marta Verginella na XX. mednarodnem festivalu zgodovine v Gorici

XX. mednarodni festival zgodovine je potekal v Gorici (foto: https://www.estoria.it/)

Obisk veleposlanika Helenske republike v Ljubljani

Veleposlanik Helenske republike v Ljubljani nj. eksc. Argyrios Makris in dekanja Filozofske fakultete prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar